Categorii

noiembrie 2022
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
martie 25, 2023

Campionatul de Fotbal

Ce mai nou prin fotbal

Naționala Danermarca la Cupa Mondială Qatar 2022

5 min

Istoria fotbalistică a Danemarcei a fost definită de două echipe. Una dintre ele a făcut senzație prin câștigarea EURO 1992, în timp ce cealaltă a fost învinsă cu 5-1 de Spania și eliminată în 16-imile de finală ale FIFA World Cup™ 1986.

Faptul că cea din urmă continuă să inspire mai multă afecțiune ar putea ridica câteva sprâncene. Dar aceasta este o națiune în care realizările acelei echipe hotărâte și funcționale din ’92 sunt puse în balanță cu ostentația predecesorilor aparent mai puțin reușiți.

Kasper Hjulmand, actualul antrenor, a rezumat perfect situația. „Oamenii pot spune că acea echipă din anii ’80 nu a câștigat nimic, dar a câștigat inimi; fanii fotbalului din întreaga lume vorbeau despre ei”, a declarat el pentru FIFA anul trecut. „A fost o echipă care a avut un impact real prin fotbalul pe care l-a jucat, și cred că acesta este un lucru important”.
Hjulmand nu este, totuși, un romantic fără speranță care predică stilul în detrimentul substanței. Planul său a fost tot timpul de a modela o echipă care să combine ce e mai bun din ambele lumi – din ’86 și ’92 – obținând succese într-o manieră care să-i încânte pe danezi și să-i impresioneze pe cei neutri.

Echipa sa a fost aproape de glorie la EURO 2020, după ce și-a revenit cumva după trauma provocată de stopul cardiac al jucătorului său vedetă pe teren în meciul de deschidere pentru a se bucura de o cursă plină de goluri până în semifinale. Și mai impresionantă a fost forma lor în calificările pentru Cupa Mondială, cu un loc la Qatar 2022 asigurat cu câteva meciuri înainte de final – și fără să fi pierdut vreun punct sau să fi încasat vreun gol. Adăugați la aceasta două victorii în UEFA Nations League împotriva campionilor mondiali în decurs de doar patru luni și este ușor de înțeles de ce danezii sunt discutați ca potențiali candidați la titlu.

Stilul cu care au făcut toate acestea, alăturat calităților personale de care Hjulmand și jucătorii săi au dat dovadă în urma prăbușirii lui Christian Eriksen, au dus deja la sugestii că ar putea eclipsa acele echipe din ’86 și ’92 în inimile națiunii. Iar omul responsabil știe ce va fi necesar pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla.

„Avem două obiective cu această echipă: unul este să câștigăm ceva, iar celălalt este să inspirăm și să ne unim țara”, a declarat el. „În acest moment putem simți cu adevărat că facem această a doua parte. Următorul pas, bineînțeles, este să câștigăm”.

Abordarea și tacticile lui Hjulmand

După cum însuși selecționerul Danemarcei s-a grăbit să sublinieze, nu erau prea multe lucruri stricate care trebuiau reparate atunci când a preluat conducerea. La urma urmei, predecesorul Age Hareide a condus echipa la două turnee majore și a adunat o serie de 34 de meciuri fără înfrângere.

Cu aceste elemente de bază în vigoare, principala contribuție a lui Hjulmand a fost aceea de a injecta un pic de spirit din ’86 într-o echipă deja solidă și de succes. Danemarca sa este mai ofensivă și mai expansivă, mai puțin directă în jocul său și folosește un pressing mai ridicat și mai agresiv decât sub Hareide.

Hjulmand a făcut, de asemenea, o virtute din flexibilitatea tactică, refuzând să se lege de o anumită formație și schimbând deseori sistemele la mijlocul meciului. Cu toate acestea, anumite trăsături – utilizarea fundașilor laterali înalți și ofensivi și acordarea de libertate creativă unor jucători precum Eriksen, de exemplu – rămân indiferent de configurația preferată într-o anumită zi.

Antrenorul danez aduce, de asemenea, o atingere umană neprețuită în rolul său. Niciodată acest lucru nu a fost mai evident decât în urma urgenței de sănătate a conducătorului său de joc vedetă la EURO 2020, când a dat tonul perfect cu jucătorii săi și cu publicul larg. După cum a spus la momentul respectiv Joakim Maehle, fundașul său cu goluri libere: „Este un antrenor bun și acum și un prieten pentru noi”.

Jucător cheie: Christian Eriksen

Simon Kjaer poate fi căpitanul Danemarcei, și încă unul inspirat, dar Eriksen a fost descris de antrenorul echipei ca fiind „căpitanul nostru în ceea ce privește ritmul jocului, citirea jocului și sentimentul unui meci”. „Ochii lui văd totul”, a adăugat Hjulmand. „Așa conduce el. El este inima și ritmul acestei echipe”.

În realitate, Eriksen a fost jucătorul cheie al Danemarcei pentru cea mai mare parte a unui deceniu și a fost vedeta lor incontestabilă atunci când echipa s-a calificat pentru – și a participat la – Cupa Mondială din 2018. Cu 38 de goluri, el este atât cel mai bun marcator al echipei actuale, cât și cea mai puternică forță creativă a acesteia. Cu toate acestea, atunci când a suferit acel șocant stop cardiac pe teren, iar Danemarca a prosperat în absența sa, mulți s-au întrebat dacă va mai recupera vreodată o poziție atât de proeminentă.

Natura progresului său ulterior, atât pentru club, cât și pentru țară, a înlăturat, desigur, orice îndoială. După ce l-a văzut marcând din prima atingere la revenirea sa în Olanda, apoi înscriind un gol la revenirea sa pe stadionul Parken, Hjulmand a vorbit despre „a vedea o relaxare și o ușurință în jocul lui Christian care este fantastică”.

Selecționerul Danemarcei a mers până la a sugera că echipa ar putea „obține ceva și mai bun de la Christian în următorii ani”. Având în vedere performanțele internaționale remarcabile ale lui Eriksen de până acum, aceasta este o perspectivă care îi va face pe fanii echipei să saliveze.

Despre autor

Mai multe articole

Lasă un răspuns

©2022 campionatuldefotbal.ro | Newsphere by AF themes.